Frågor och svar om bilförsäkringar

Vad ingår i bilförsäkring?

Vad som ingår i bilförsäkringen är olika beroende på vilken typ du tecknar och för vilket bolag.

Trafikförsäkring

I regel fungerar det så att bilförsäkringen, eller trafikförsäkringen som den också kallas, täcker personskador och skador på annans fordon eller egendom. Det betyder alltså att en vanlig trafikförsäkring inte ger dig någon ersättning om din egen bil skadas. En trafikförsäkring är den minsta möjliga försäkring som du måste skaffa.

Halvförsäkring

Om du istället tecknar en halvförsäkring så ingår allt i den vanliga bilförsäkringen plus ersättning vid stöld, om bilen skulle börja brinna, om något i motorn skulle gå sönder, om du skulle hamna i rättegång och om du skulle få ett stenskott i glasrutan. Ett företag som kan hjälpa dig med dina stenskott är Ryds Bilglas. De finns i hela landet och är ett populärt alternativ bland bilägare. Byter du hela vindrutan får du dessutom låna bil gratis under tiden.

Helförsäkring

Tecknar du en helförsäkring fungerar många bolag på det viset att allt i bilförsäkringen och halvförsäkringen ingår, samt ersättning om din egen bil skulle skadas vid en trafikolycka. Detta inkluderar även repor och bucklor, om du råkar ut för skadegörelse eller skulle behöva bärga bilen. Har bilen stannat och kräver bärgning kan du ringa Assistancekåren . De rycker ut i hela Sverige 24 timmar om dygnet.

Täcker bilförsäkringen inbrott och stöld?

Ja, din bilförsäkring täcker oftast inbrott och stöld av din bil, om du har tecknat en halvförsäkring eller mer. Då gäller försäkringen för själva bilen och tillbehör som är kopplade till just den särskilda bilen. Det innebär alltså att däcken, takboxar och liknande täcks, oavsett om de sitter på bilen eller förvaras i garaget.

Men eventuella barnvagnar, golfklubbor och datorer som du förvarar i bilen kan du inte få någon ersättning för. De täcks istället av hemförsäkringen om bilen skulle bli stulen.

Ett tips för att undvika att någon stjäl bilen är att märka bilrutorna med registreringsnumret. Då blir det svårare för tjuven att byta bilens identitet. Stöldskyddsföreningen SSF erbjuder bilrutemärkning på både rutor och backspeglar till ett bra pris. Det kan till och med vara så att vissa bolag kräver att din bil har bilrutemärkning.

Har du ett garage är det bra att låsa in bilen under natten. Säkra garageportar kan också göra det svårare för tjuven att sno med sig din bil eller de tillbehör som du förvarar i utrymmet.

Varför är bilförsäkringen så dyr?

Bilförsäkringen är dyr för dig som löper en högre risk att råka ut för en olycka. Bolagen gör en bedömning av hur hög risken är utifrån dina levnadsförhållanden. Du som löper mindre risk att nyttja försäkringen får på så sätt ett billigare pris. Vad som ingår i försäkringsbolagens analyser kan du läsa här nedan.

Vem kan teckna bilförsäkring?

Den som kan teckna bilförsäkring är den registrerade ägaren till bilen. Försäkringen ska tecknas i samband med att du tar över ägandet av bilen och från den dag du kör med bilen i trafiken. Om bilen är avställd behöver du inte försäkra den.

Vad baseras bilförsäkringen på?

Bilförsäkringens premiekostnad baseras på en rad faktorer. För det första får du givetvis betala mer om du väljer en försäkring som inkluderar mer, det vill säga en halv-eller helförsäkring. Vidare tittar bolaget på:

  • Din olyckshistorik
  • Din ålder
  • Din bostadsort
  • Ditt yrke
  • Din bil
  • Dina körvanor
  • Din självrisk

Läs mer om hur dessa faktorer är avgörande för vad du får betala för premiekostnad för din bilförsäkring.

Kan man byta bilförsäkring när man vill?

Nej. I regel kan du inte byta bilförsäkring när du vill, utan endast efter huvudförfallodagen som står i ditt avtal. Om du däremot skulle sälja din bil är det tillåtet att säga upp försäkringen av den. Planerar du att byta bilförsäkring på din förfallodag, tänk på att jämföra de olika bolagen noga för att hitta det prisalternativ som passar dig bäst. Ta hjälp av vår lista där du kan jämföra olika försäkringsbolag och hitta en billig bilförsäkring.

Är bilförsäkring obligatoriskt?

Ja. Bilförsäkringen, eller trafikförsäkringen som den också kallas, är obligatorisk. På transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om trafikskadelagen som är lagen om att alla motordrivna fordon som används i trafiken ska vara försäkrade.

Om du inte tecknar någon försäkring blir du per automatik rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen som kommer att kräva dig på en avgift. Avgiften för en oförsäkrad personbil ligger på 115,06 kronor per dag, vilket oftast är betydligt högre än vad en försäkringspremie ligger på.

Kan fordonsbelysningen påverka bilförsäkringen?

Om du inte använder belysningen på din bil i enlighet med gällande lagstiftning, eller om din bils fordonsbelysning är monterad på ett sätt som inte ligger inom ramarna för vad som är tillåtet, kan det vara så att din bilförsäkring inte täcker de skador som skulle uppkomma vid en eventuell trafikolycka. Rätt fordonsbelysning skapar förutsättningar för större säkerhet i trafiken – både för dig och för dina medtrafikanter.